Tarina

Kuka on Iida ja miten ilostu oy syntyi? 

 

Olen Iida, 26, iloinen ja positiivinen nuori nainen, joka halusi luoda jotakin uutta. Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, Lapualta. Valmistuttuani lukiosta keväällä 2011 suuntasin määrätietoisesti isommille vesille muuttaen Helsinkiin ja aloitin kesätyöt Korkeasaaren kahviloissa. Syksyllä minua odotti avoimessa yliopistossa kasvatustieteiden ja psykologian perusopinnot, joiden parissa vietin seuraavan vuoden. Halusin silloin psykologiksi. Elämä kuitenkin kuljetti, ja onneksi niin. Aloitin syksyllä 2012 taloushallinnon yo-merkonomin opinnot ja tajusin jotakin – haluan perustaa yrityksen!

Vuonna 2013 katselin kahvilassa rouvia, jotka kippistivät kuohuvalla. Mietin, miten moni haluaisi tehdä kuten he; pukeutua kauniisti, lähteä kaupungille ystävien kanssa ja tilata samppanjaa. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta. Yhden toimintakyky voi olla rajoittunut ja toisella ei välttämättä ole seuraa. Nuoretkin kokevat yksinäisyyttä, mutta erityisen kipeää tekee ajatella, millaista on olla ikääntynyt ja yksin. Vihdoin olisi kaikki se aika tehdä kaikkea ihanaa, mutta…

Tuona hetkenä kahvilassa keksin sen! Minä haluan levittää iloa, olla seurana ja auttaa senioreja. Liian usein yksinäisyys koetaan häpeäksi ja avun pyytämistä saatetaan lykätä siihen asti, ettei enää yksinkertaisesti selviä kotona arjen askareista. Ennaltaehkäisy on avainasemassa tässäkin ja kun uskaltaa olla rohkea ja pyytää apua, voi saada itselleen useita lisävuosia kotona asumiseen. Haluan, että seniorit tuntevat ylpeyttä, kun sanovat, että heidän kotonaan käy Ilostu Oy:n ilostuttaja. Avun pyytäminen vaatii opettelua ja yhteiskunnallisella tasolla meidän pitäisi kannustaa senioreja ottamaan apua vastaan ja huolehtimaan hyvinvoinnistaan monipuolisilla palveluilla ja tuotteilla.

Ideani on jalostunut vuodesta 2013 lähtien aina syksyyn 2016 asti, kun perustin Ilostu Oy:n. Kehitys on jatkuvaa ja janoan uuden oppimista ja toteuttamista sekä vanhojen kaavojen rikkomista. Merkonomiopintojen jälkeen suuntasin Haaga-Heliaan liiketalouden linjalle. Suuntauduin tietysti yrittäjyyteen – tulevaisuuden visioni oli selkeä. Valmistuin syksyllä 2016 ja heti sen jälkeen perustin Ilostu Oy:n. Olen opintojeni varrella ollut opintomatkalla Islannissa Reykjavikissa, tehnyt harjoittelua Australiassa Sydneyssä ja ollut yrittäjyyskurssilla Portugalissa Lissabonissa. Olen saanut mahdollisuuden työskennellä myös usean vuoden ajan ”ihan oikeissa” palkkatöissä vakuutusyhtiön talousosastolla ja oppinut sieltä paljon sellaista, jota voin nyt hyödyntää työssäni yrittäjänä.

Yrittäjäksi ryhtyminen tuntui heti oikealta. Tekemisen palo on suuri ja senioreille kohdistettujen palvelujen aloilla on paljon parannettavaa ja kehitettävää. Se motivoi minua joka päivä. Mikään ei ole parempaa kuin luoda jotakin uutta ja omaa. Ihmisläheisessä työssä parasta on ihmisen tyytyväinen ja iloinen hymy. Se, että joku sanoo kiitos ja kasvoista näkee, että hän tarkoittaa sitä. Pienestä pitäen olen rakastanut suunnitella, kirjoittaa, tehdä listoja, organisoida asioita, olla ja keskustella ihmisten kanssa. Vasta vanhemmalla iällä olen tajunnut, että kaikki nämä intohimoni ja lahjani yhdistyvät yrittäjyydessä. Siksi nyt kirjoitan tätä. Koska haluan tehdä jotakin uutta. Ja tehdä sen eri tavalla kuin ennen on tehty.

Uskon, että meillä tulee olemaan paljon ilon ja liikutuksen hetkiä, aitoa naurua ja onnen kyyneleitä.
Toivottavasti tapaamme.

💚 Iida

Lue Elon julkaisema tarina unelmani toteutumisesta täältä.
Lue Oma Aika -lehden tekemä juttu Ilostu Oy:n kotipalveluista täältä.

Kuva: Eveliina Tistelgren