fbpx

Kesälomat voivat lisätä seniorin yksinäisyyttä

Siinä missä monet odottavat kesän ja loman alkua, voi kesä olla monelle seniori-ikäiselle jopa vuoden yksinäisintä aikaa. Kesällä monet seniorien yhteiset aktiviteetit, kuten kortinpeluupäivät, kuoro, vesijumpat ja jumpat jäävät kesälomalle, kun niiden vetäjät lomailevat. Juttelin aiheesta yhden seniorikerrostalossa asuvan ikäihmisen kanssa ja kun hän luetteli kaikki kesälomalle jäävät aktiviteetit, ei jäljelle jäänyt oikeastaan mitään ohjattua tai etukäteen sovittua aktiviteettia. Totesin ääneen, että monihan saattaa kokea itsensä kesällä todella yksinäiseksi, johon hän nyökkäsi ja hymähti myönteisesti.

Kesä, joka on useimpien mielestä vuoden parasta aikaa, saattaa aiheuttaa iäkkäillä päinvastaisia tuntemuksia. Omaisetkin saattavat viettää pitkän ajanjakson mökkeillessä, eivätkä kaikki seniorit enää pysty lähteä mukaan mökkeilemään. Ulkohuussit, portaat, rinnetontti ja puunjuuret luovat nyt haasteita, joita nuorena ja vetreänä ei ehkä ole ajatellutkaan. Monet mainitsevat näiden asioiden estävän mökille menemisen, vaikka mieli ja sydän saattavat kaivata muistojen paikkaan kovastikin.

Jotkut saattavat jättäytyä mökiltä pois siksi, että leskeksi jäätyään ei halua enää palata muistoja pintaan nostavaan miljööseen. Toisilla mökki tontteineen on siirretty seuraavalle sukupolvelle, joka luo omia perinteitä ja muistoja. Oman edesmenneen aviomiehen vakiopaikalla saattaa nyt istua joku muu, joku väärä mies. Perheen mökillä käyminen voi nostaa pintaan tunteita, joista voi olla vaikea puhua, ainakaan kyynelittä. Vanheneminen vaatii irtipäästämistä ja muutoksen sallimista. Uudet sukupolvet tulevat luomaan omia perinteitään, joita sitten heidän lapset myöhemmin muistelevat tunteikkaasti.

Jutellessani erään asiakkaan kanssa juhlapyhistä ja niiden tuomista muistoista, paljastui, että kieltäytyminen joihinkin juhliin lähtemisestä johtuu juuri siitä, että omat muistot tulevat niin vahvoina pintaan ja kaipuu menneisiin hyviin aikoihin kasvaa. Juhlapyhät pysyvät, mutta nyt rinnalta puuttuu se tärkein ihminen. Moni seniori voi padota omia tunteitaan, sillä niistä puhuminen saa usein kyynelkanavat auki – eikä siinäkään mitään pahaa ole, mutta valitettavan harva haluaa näyttää tunteitaan kovin avoimesti, ainakaan kenelle tahansa. Siksi joskus kutsu kivaan juhlaan saattaa saada kovan teilauksen ja negatiivisen vastaanoton. Kutsuja saattaa ajatella juhlan tuovan iloa ja olevansa huomaavainen kutsuessaan seniorin mukaan yhdessäoloon, mutta kutsuttu ei välttämättä löydä muuta keinoa kuin suojautua tunnevyöryltä vahvalla kiellolla.

On ihanaa, että voimme asiakkaidemme kanssa keskustella tällaisista asioista ja joskus tirauttaa yhdessä muutamia kyyneleitäkin. Nämä tunteikkaat keskustelut auttavat ymmärtämään, miksi jotkut ehkä käyttäytyvät kuten käyttäytyvät. Täytyy osata lukea toista, jotta pystyy aistia, toivooko toinen nyt pientä kannustusta ja organisointiapua juhliin lähtemiseksi vai täytyykö ymmärtää jättää tilanne siihen ja kunnioittaa toisen (kielteistä) vastausta.

Osa asiakkaistamme mökkeilee kesällä ja sen ajan pidämme joustavasti taukoa heidän kanssaan. Jotkut käväisevät juhannuksena mökillä, toiset eivät lähde kotoaan minnekään. Pyrimme omalta osaltamme vähentämään kesäajan aiheuttamaa yksinäisyyttä säännöllisillä tapaamisilla ja keksimällä kivaa, yhteistä tekemistä asiakkaan niin halutessa. Joidenkin kanssa juhlistamme juhannusta vasta juhannuksen jälkeen ja teemme silloin jotakin, mitä he ovat tavanneet juhannuksena tehdä.

Kesän kuuluu olla iloista, seurallista rakkauden aikaa jokaiselle, ikään katsomatta!❤🍓

Hyvää juhannusta ja muistakaa omaisianne vähintään puhelinsoitolla – heille se merkitsee enemmän kuin uskottekaan!💚

💚 Iida

Ps. Ilostu Oy:n Facebook-sivulla on nyt käynnissä kesäarvonta, jossa muistellaan lapsuudenmuistoja – klikkaa itsesi mukaan muisteluihin tästä! (Palkintona K-ryhmän 50 euron lahjakortti.)

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp