Aila-mummu oli tehnyt tarvittavat muutostyöt omaan kotiinsa ammattilaisen avulla. Koti oli esteetön, jossa Aila-mummu pystyi hyvin liikkumaan rollaattorilla huoneesta toiseen ja pystyi ottamaan tukea tarvittaessa kotiin asennetuista tukikaiteista. Postitkin hän nappasi näppärästi siihen tarkoitetuilla pihdeillä. Aila-mummon esteetön kulku loppui kuitenkin oven ulkopuolelle. Talossa ei ollut hissiä. Ja vaikka olisi ollut, ulko-ovella oli korkea kynnys ja pari porrasta. Pihalla oli muhkuraista hiekkatietä. Lähimmälle bussipysäkille oli kilometri, jonne vievä tie oli jyrkässä ylämäessä.
Kodin esteettömyyttä on hyvä pohtia jo ennakkoon, mutta niin kannattaa miettiä myös omaa pihapiiriään ja asuinympäristöään. Onko asuinympäristösi sellainen, jossa pärjäät ja viihdyt iän karttuessa? Kartoita omat toiveesi ja toimintakykysi selvittämällä millaisessa kodissa ja asuinympäristössä haluat asua ikääntyneenä.
Ennen toimiva on nykyään haastava
Ennen toimiva koti ja asuinympäristö ei enää toimintakyvyn alentuessa välttämättä ole niin toimiva ratkaisu seniorille. Ikäännymme kaikki, halusimme sitä tai emme, joten tulevan esteettömän ja turvallisen kodin pohtiminen tulee todennäisesti meidän kaikkiemme eteen. Tuija
Salmi Tampellan Työhuone Oy:stä, on kirjoittanut aiheeseen perehtyneen blogipostauksen.
Kannattaa käydä lukaisemassa; hän kirjoittaa muistiystävällisestä kodista, jossa on turvallista ja esteetöntä elää.
Toiselle esteetön asuinympäristö voi olla toiselle haasteita tuottava. Aivan kuten me kaikki ihmiset olemme erilaisia ja koemme asiat eri tavoilla, kokevat seniorit esteettömyyden kukin omalla tavallaan. Esteettömyyden kokemus riippuu pitkälti seniorin toimintakyvyvstä ja omista ominaisuuksista. Kun toinen kulkee pyörätuolilla niin toinen taas voi tehdä joka päivä pitkiä kävelylenkkejä – on sanomattakin selvää, että nämä kaksi ihmistä voivat kokea asuinympäristönsä erilaisina.
Esteettömän asumisen tarkistuslista
Asumisratkaisuja pohtiessa on hyvä miettiä myös omia voimavaroja. Asiaa ihmetellessä ääneen, voi saada kullanarvoisia vinkkejä esimerkiksi omilta ikätovereiltaan, jotta voi välttyä turhilta virheiltä. Nykyään myös kommuuniasuminen on tullut suosioon, eikä vain pelkästään nuorten keskuudessa. Ikääntyessä voi kaivata ympärilleen yhteisöllisempää asumismuotoa, jolloin kommuuni tai muu yhteisöllinen ratkaisu voi olla oiva valinta.
Mietit sitten asumista yksin omassa kodissasi, puolisosi kanssa tai kommuunissa niin on hyvä tehdä esteettömän asumisten tarkistuslista. Listan avulla saat osviittaa onko asunto ja asuinympäristö sellainen, jossa on esteetöntä asua toimintakyvyn alentuessa.
Muista, koskaan ei ole liian aikaista ennakoida ja ottaa huomioon iän tuomat muutokset. Asumisen ennakoinnin voi hyvin aloittaa jo ennen eläkkeelle siirtymistä. On hyvä pitää myös mielessä, ettei kaikkea tarvitse myöskään pystyä tehdä yksin – Ilostuttajat ovat mielellään senioreiden apuna erilaisissa kodin askareissa niin kodin sisäpuolella kuin pihapiirissä.
Turvallista asumista!
Nilla