Tarina siitä, miksi ennaltaehkäisevä palvelu on seniorille tärkeää ja kuinka sillä saadaan aikaan säästöjä yhteiskunnallisella tasolla.
Kirjoittajalta Maarika Maury
Näivetetty isotäti
Isotäti joutui huonokuntoisena sairaalaan. Kotiin lähtiessään hänelle oli annettu rollaattori. Tämä oli tädin mielestä melkoisen pelottavaa. Opettelimme tädin kanssa rollaattorin käyttöä yhdessä ja liikkuminen rupesi sujumaan. Yksin hän ei vielä uskaltanut lähteä liikkeelle, mutta kun vieressä seisoi, niin hyvin meni. Annoin vinkkiä kotisairaanhoidolle, että tädin kävelyttäminen kannattaisi. Kaikki nyökkäsivät ja muistivat kaupungin liikuntasopimusten ja ennaltaehkäisevän työn merkityksen. Olihan tästä strategiassakin puhuttu.
Kuukausi kului ja tulin uudestaan tapaamaan tätiä. Täti makasi kotona sängyllään, häntä oli tuskin liikutettu laisinkaan kokonaiseen kuukauteen. Tädin liikkumattomuus heikensi kuntoutumista ja oli jäykistänyt entisestäänkin kankeat jalat. Tädillä ei ollut enää voimia liikkua yksin rollaattorilla, koska kuntoutus oli jäänyt hoitamatta. Täti joutui sänkypotilaaksi, eikä liikuntakyky enää koskaan palannut entiselleen. Se, että hän ei jaksanut enää itse liikkua, oli tädille kohtalokasta, eikä hän saanut enää elinvoimiaan kohentumaan. Tietysti myös masennuskin tuli mukana. Liikkumattomuus oli yksi syy siihen, miksi tätini kuntoutus ei onnistunut ja lopulta hän nukkui pois. Oli niin kiire, kaikki sanoivat.
Viisitoista minuuttia pidempään asiakkaan luona olisi estänyt sen, että kohta tarvittaisiin yhden käynnin sijasta viisi, ja yhden auttajan sijasta kaksi. Pieni satsaus ja kyky ennakoida olisi säästänyt paljon niin kustannuksellisesti kuin inhimillisesti.
Ilostutettu isosetä
On toisenlaisiakin tarinoita. Ilostu Oy:n ”ilostuttajat” viettävät rauhaisaa aikaa senioreiden kanssa. On käyty kahvilla, teatterissa, jääkiekko-ottelussa, laulettu, kaivettu vanha viulu soitettavaksi, hoidettu puutarhaa, käyty mökillä, hoidettu asioita, siivottu kotia, luettu lehtiä ja tavattu ystäviä. Perun matkan unelma korvattiin hyvällä perulaisella aterialla. Ilostuttaja on siis yhtä aikaa kokki, laulattaja, keittiöpsykologi, siivooja, hieroja, personal trainer, konmarittaja, sihteeri, stylisti. Ennen kaikkea ystävä. Hoivaksi ja virikkeeksi tätä toimintaa ei kutsuta, vaan tämä on elämää, vanhemman ihmisen hyvää elämää.
Rauhallinen tahti ja pidempi käyntiaika on keskeistä. Käynnit kestävät aina pari tuntia kerrallaan, jolloin jää aidosti aikaa läsnäololle ja aktivaatioon kannustamiselle. Kun seniori käy vaikkapa ensin tuen kanssa ulkona, niin usein voimat palautuvat, jolloin omaehtoinenkin aktiivisuus ja liikkuminen mahdollistuvat, mikä taas parantaa kaikkia tuloksia eksponentiaalisesti.
Tällaisen palvelun saatossa ei näivety täti eikä setäkään. Sen todistaa Ilostu Oy:n asiakkaille tehty tutkimuskin. Tulokset yhteensä fyysisessä, psyykkisessä ja sosiaalisessa hyvinvoinnissa 45 %. Fyysinen kunto parani arvioiden mukaan 17,7 %, henkinen hyvinvointi 71,3 % ja sosiaalinen hyvinvointi parani tutkittavien kesken 47,7 %. Jos ensimmäisessä esimerkissä tuli säästöistä sitten kuluja, niin tässä saattaa käydä niin, että ennakoiva toiminta tuo säästöjä.
Mitä tähän sanoo sitten isosetä: ”Ilostuttamisen myötä elämänilo on parantunut. Tuen avulla pystyn tekemään asioita, jotka pitävät elämän mielekkäänä. Lisäksi pystyn elämään kotona pidempään, mikä on varmasti yhteiskunnallisestikin edullisempaa. Lääkärissäkin ravaaminen on vähentynyt.”
Nyt on Vanhustenviikko. Huolehditaan siis ikääntyvistä ihmisistä tällä viikolla ja kaikilla muillakin viikoilla. Ja muistetaan ennaltaehkäisevä palvelu ja työ.
Blogin kirjoittaja on Maarika Maury. Maarika on Kissconsulting Oy:n toimitusjohtaja ja kirjoittanut mm. Kunnat kuntoon ja Hoppu on Hanurista ja Lusikka sotesopassa – reseptejä kulttuurimuutokseen -kirjat. #cost #caring #creativity. Hän uskoo ja tietää ennakoinnin voiman. Ennakointi sopii soteen, kuntiin sekä tietysti mille tahansa alalle sovellettuna. Fiksua, kustannustehokasta ja inhimillistä on ennakoida enemmän.