fbpx

Senioreiden ja läheisten apuna poikkeuksellisina aikoina!

Seniorit tarvitsevat apua. Monelle seniorille apu on nyt korostetun tarpeellista. Seniorien läheiset saattavat olla kotikaranteenissa ja yli 70-vuotiaita on ohjeistettu pysyttelemään kotona. On ollut mielenkiintoista huomata, kuinka nuoremmat sukupolvet ovat kokeneet tämän ajan tylsäksi, kun he eivät voi enää elää ja toimia normaalisti. Tämä onkin aikaa, jolloin ymmärrämme ehkä pienen osan siitä, mitä moni seniori kohtaa päivittäin – yksinäisyyttä, yksipuolisuutta ja turhautuneisuutta!

Sen lisäksi, että moni seniori viettää suurimman osan ajastaan neljän seinän sisällä – usein vieläpä tahtomattaan – saattavat myös sairaudet, kivut ja kolotukset vaivata päivittäistä elämää. Oma sosiaalinen verkosto on voinut kaventua vuosien aikana eikä älypuhelinkaan ole kovin monella käytössä. Niinpä tieto ulkomaailman tapahtumista on melko paljon tv-uutisten ja sanomalehtien varassa.

Jos me, joilla kuitenkin on vähintään perheenjäseniä, lemmikkejä tai ystäviä joihin voimme olla monen kanavan kautta yhteydessä, koemme yksinäisyyttä ja turhaudumme tähän vallitsevaan poikkeukselliseen tilanteeseen, on meidän kaikkien hyvä pysähtyä miettimään sitä faktaa, että monelle Suomessa asuvalle seniorille tämä on arkipäivää. Päivästä ja vuodesta toiseen.

Henkisen hyvinvoinnin ja ennaltaehkäisevän palvelun merkitys korostuu

Toivon, että tämä aika avaa ihmisten silmiä ja saa Suomen muuttumaan seniorien osalta parempaan suuntaan. Toivon, että ennaltaehkäisevään palveluun ja seniorien hyvinvointiin kiinnitetään jatkossa enemmän huomiota ja panostetaan enemmän. Henkisen hyvinvoinnin osuutta ei vielä tarpeeksi huomioida. Henkisen hyvinvoinnin tukemisella voi parhaimmillaan saada aivan valtavia, positiivisia vaikutuksia! Hyvinvointia lisäävät säännöllisyys, turvallisuus ja arkeen tuotu sisältö ja ilo sekä tunne, että on tärkeä ja arvokas.  Sen lisäksi, että toivon päättäjienkin päiden kääntyvän enemmän seniorien hoidossa ennaltaehkäisevään suuntaan, toivon senioreille kerrottavan paljon nykyistä enemmän arjen ratkaisuista ja palveluihin liittyvistä vaihtoehdoista sen sijaan, että keskusteltaisiin vain negatiivisista vanhustenhuoltoon liittyvistä asioista.

Tällä hetkellä seniorit kaipaavat meidän kaikkien apua. Apua arkeen sekä hyvää hoitoa. Eräs seniorituttu kysyi, saako hän käydä kaupassa nopeasti taksilla, vaikka seniorit on ohjeistettu pysymään kotona. Kun kerroin, että nyt ei saisi käydä muuta kuin ulkoilemassa, hän kysyi että kuka siellä kaupassa sitten voi käydä. Tuttavat ja läheiset. Keskustelu jatkui, että entäs kun häntä auttavat ihmiset ovat yli 70-vuotiaita? Niin.

Ratkaisukeskeistä toimintaa ja hyödyllisen tiedon levittämistä senioreille

Seniorit, joilla on aiemmin ollut apua läheisistä, voivat nyt elää haasteellisia aikoja karanteenien ja muiden poikkeuksellisten tekijöiden vuoksi. Sen vuoksi meidän on hyvä levittää tietoa tarjolla olevista vaihtoehdoista ja käytävä ratkaisukeskeisiä keskusteluja. Tällaisina hetkinä kaikkien pitäisi puhaltaa yhteen hiileen. Olisi hienoa, kun eri tahot löytäisivät toisensa ja tekisivät aktiivista, nykyistä tehokkaampaa yhteistyötä, jossa tieto kulkisi molempiin suuntiin. Kaikilla meillä on kuitenkin yhteinen tavoite: auttaa meidän seniorejamme. Ja tällä hetkellä asiakkaan hyvinvoinnin ajatteleminen pitäisi olla prioriteetti numero yksi.

Me Ilostu Oy:llä palvelemme asiakkaitamme tuttuun tapaan. Kiinnitämme erityistä huomiota käsihygieniaan ja olemme tehneet viikon 11 lopulta asti toimenpiteitä riskien minimoimiseksi. Asiakaskäynneillä ilostuttajilla on käytössään käsineitä ja käsidesiä, he pesevät ja desinfioivat käsiään myös toimistolla käydessään. Tällä hetkellä toimiston väki työskentelee jo kolmatta viikkoa etänä. Toimistolla käy kerrallaan yksi henkilö hakemassa tarvikkeita, avaimia jne. Tiimiläiset eivät tapaa. Tiimipalaverit on pidetty puhelimitse. Tiimiläisiä on infottu säännöllisesti ja tilanteesta on annettu ajantasaista tietoa. Asiakkaiden läheiset ovat saaneet heti aluksi viestin Ilostu Oy:n palvelujen jatkumisesta ja tietoa toimintatavoistamme. Lue lisää palveluistamme täältä.

Tsemppiterveisin

Iida Kujanpää
Ilostu Oy:n perustaja

 

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp