fbpx

Sijoita hyvinvointiisi ja säästä rahaa

EDIT: Kumppanuuspakettien tuntimäärät ja hinnat päivitetty 28.4.2017

Tuntuuko sinusta, että kotiisi olisi mukava saada apua ja seuraa? Miten mukava ajatus olisikaan, että sovittuina päivinä luonasi kävisi aina sama ihminen, joka helpottaisi arjen rutiineissa pysymistä ja auttaisi kodin askareissa. Ihminen, joka olisi arjessasi mukana sen verran kuin toivot ja jonka kanssa voisitte suunnitella tulevien päivien ohjelmaa. Sellainen ihminen, joka tullessaan levittää iloa ja lähtiessään jättää hymyn huulille. Koska luonasi kävisi aina sama henkilö, voisit luoda hänen kanssaan myös arvokkaan ja vuorovaikutuksellisen ystävyyssuhteen.

Monet varmasti miettivät, että olisipa kivaa! Sitten ajatuksiin voi hiipiä suomalaisen sisun ääni, joka sanoo, että yksin täytyy pärjätä eikä apua voi muilta pyytää. Onhan sitä nyt tähänkin päivään asti pärjätty kotona pääosin itsekseen.

Mutta entäpä, jos ei tarvitsisi. Olisiko vapauttavaa luopua ajatuksesta, että kaikki tarvitsisi hoitaa yksin ja itse? Voisiko olla mukavaa saada keskusteluseuraa samalla, kun saa apua esimerkiksi siivoukseen? Mitäpä jos ruoanvalmistuksen jälkeen istuttaisiin ihan kahvikupin äärelle juttelemaan? Avun vastaanottaminen voi olla monille vaikeaa, mutta sen pyytäminen ja avun tarpeen myöntäminen voi vapauttaa. Se antaa lisää voimaa. Silloin voi päästää irti ajatuksesta, että kaikesta täytyy selvitä itsenäisesti. Voi ottaa avun vastaan ja nauttia sen tuomasta helpotuksesta. Voi keskittyä niihin asioihin, jotka tuottavat iloa ja lisäävät elinvoimaa.

Entäpä jos kertoisin, että tukipalvelujen tilaaminen voi olla kaiken edellä mainitun lisäksi myös taloudellisesti kannattavaa ja että siten voi säästää suuria summia.

Yksityinen ympärivuorokautinen palveluasuminen maksaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin 4 500 €/kk*. Vuokra-asunto ja kevyt hoito pk-seudulla maksaa 2 000 €/kk*. Ennakointi on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Ei ole salaisuus, että elämänilo ja positiivinen asenne vaikuttavat myönteisesti toimintakykyyn ja terveyteen. Seniorit elävät yhä pidempään kotona ja siksi on tärkeää, että kotona asuminen on mahdollisimman helppoa. Kotona asumista tukemalla voi tehdä suuria säästöjä.

Turvallinen olo, varmuus avun saamisesta ja sen säännöllisyydestä luo luotettavan ja rauhallisen mielen. Tällöin voit keskittyä toteuttamaan omia unelmiasi ja jättää auttamisen ja kodin askareista huolehtimisen minulle. Tukipalvelujen saajana pystyt todennäköisesti elämään kotona pidempään ja säästät hurjasti rahaa.

Ympärivuorokautinen palvelutaloasuminen pk-seudulla maksaa vuodessa keskimäärin 54 000 €. Ilostu Oy:n Utelias-kumppanuuden (5 h/kk) vuosihinnaksi muodostuu 2 340 €, eli melkein saman verran kuin kahden kuukauden asuminen palvelutalossa. Innostunut-kumppanuus (10 h/kk) maksaa vuodessa 4 560 €, eli suunnilleen yhtä paljon kuin kuukausi palvelutalossa. 15-tuntinen Hurmoksessa-kumppanuus kustantaa vuodessa 6 660 € ja 20-tuntinen Uskollinen-kumppanuus 8 640 €. Molemmista, sekä palvelutaloasumisesta että tukipalveluista saa tehdä kotitalousvähennyksen niiden palvelujen osalta, jotka siihen oikeuttavat. Kotitalousvähennyksen jälkeen Utelias-kumppanuus (5 h/kk) maksaa vuodessa 1 270,20 €, Innostunut-kumppanuus (10 h/kk) 2 379,60 €, Hurmoksessa-kumppanuus (15 h/kk) 4 359,60 € ja Uskollinen-kumppanuus (20 h/kk) 6 340,80 €.

Sen sijaan, että rahan merkitystä miettisi tässä hetkessä, kannattaa miettiä sitä tulevaisuuden kannalta. Investointina omaan itseen. Sillä tavalla voi saada moninkertaisesti enemmän; tukien kotona asumista useampana vuotena ja sen myötä pärjäten kotona pidempään, palvelutalovuodet voivat vähentyä. Jos verrataan lukuja kahdelta vuodelta, kustantaisi palvelutalossa asuminen 108 000 € ja Ilostu Oy:n Utelias-kumppanuus (5 h/kk) 4 680 € (ennen kotitalousvähennystä). Erot ovat valtavat. Muutamakin lisävuosi kotona tekee huimat säästöt.

Laskuesimerkki kotona sekä palvelutalossa asuvan kuukausittaisista menoista:
Kotona asuvan kuukausittaiset kulut (arvio)
🔺 400 € / kk/ yhtiövastike (esim. omistusasunto, kaksio/kolmio)
🔺 250 € / kk / ruoka
🔺 400 € / kk/ laskut + muut kulut, huvit ym.
🔺 195 € / kk / Utelias-kumppanuus (5 h/kk)
🔴  1 245 € / kk / yhteensä

Palvelutalossa asuvan kuukausittaiset kulut (arvio)
🔺 4 500 € / kk / ympärivuorokautinen palvelutaloasuminen
🔺 100 € / kk / ruoka (mikäli on omia ruokaostoksia)
🔺 400 € / kk / laskut + muut kulut, huvit ym.
🔴 5000 € / kk / yhteensä

Kaikki tapaamani seniorit ovat korostaneet haluavansa asua kotona niin pitkään kuin mahdollista. Heistä monet ovat sanoneet, että he ottavat vastaan kaiken mahdollisen avun ennen kuin siirtyvät kotoaan pois. Osaa ajatus kotoa muuttamisesta ahdistaa ja he ovat maininneet toivovansa, että voisivat elää kotonaan loppuun saakka.

Itseään ei kannata viedä äärimmilleen ajatellen, että kaikki täytyy osata ja pystyä tehdä yksin ja itsenäisesti. Aktiivisena pysyminen on positiivinen asia, mutta kaikkeen ei tarvitse taipua. Koska elämme hyvinvointivaltiossa, jossa apua on tarjolla, voi itsensä vapauttaa ja ottaa tarvittaessa apua vastaan. Säästöt ovat huimat jo yhden vuoden vertailussa. Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi on avain onnelliseen elämään. Siihen panostamalla ja sijoittamalla voi tehdä huimat säästöt tulevaisuudessa ja se maksaa itsensä takaisin. Vaikka pitääkin elää tässä hetkessä, tulevaisuutta kannattaa suunnitella.

Aurinkoista viikkoa! 🌞

💚 Iida

*Ps. Lähde tekstin hintoihin täältä.

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp