fbpx

Tehdään senioreille helpompi arki – levitetään tietoa iloisista tukipalveluista!

Toissa päivänä tapasin uuden asiakkaani tyttären ja tyttärentyttären. Keskustelimme palvelujen löytämisestä, tarkemmin ottaen niiden löytämisen vaikeudesta. He kertoivat, kuinka vaikeaa on oikeastaan edes etsiä oikeilla hakusanoilla juuri sitä apua, mitä oman äidin, isoäidin, kotiin tarvittaisiin.

Me löysimme tämän perheen kanssa toisemme, kun yhteinen ystävämme oli vinkannut asiakkaani lapsenlapselle Ilostu Oy:n palveluista. Kuulin, näin ja tunsin helpotuksen, jota he tunsivat, kun he saivat huokaista helpotuksesta: nyt äidille, isoäidille, oli löytynyt apua. Tapaamisen jälkeen halasimme useamman kerran ja oloni oli jälleen erittäin liikuttunut.

Juttelimme asiakkaani kanssa vielä siivouksen lomassa alasta, jolle olen päätynyt. Hän tiedusteli, mistä keksin perustaa tällaisen yrityksen ja minä kerroin. Hänen silmänsä loistivat iloa ja hän sanoi, miten hienoa on, että teen tällaista. ”Sinua odottaa vielä paljon hienoja asioita”, hän sanoi. Minua hymyilytti. Kiitin häntä hänen kauniista sanoistaan.

Tajusin tämän tapaamisen yhteydessä jälleen, miten tuntematon palvelumuoto tukipalvelut on. Käyttääkö kukaan edes tuota sanaa? Mikä on sana, jolla omaiset etsivät apua suvun iäkkäälle? En tiedä. Minusta tuntuu, ettei kovin moni edes tiedä, että näin monipuolista palvelua on olemassa. Kovin paljon ei googlailla sellaisia hakuja kuin ”Kotiapu seniorille”, ”tukipalveluja seniorin kotiin” tai ”arjen apua ikääntyvälle”, vaikka juuri sellaisilla hakusanoilla pitäisi saada selkeä lista monista vaihtoehdoista.

Välillä yrittäjänä tuntuu haasteelliselta saada levitettyä tietoa tärkeistä palveluista, joita varmasti erittäin moni kotona – miksei palvelutalossakin – asuva kaipaisi. Yksinäisyys on surullisen yleistä. Edes se, että ympärillä asuu muita ihmisiä, ei poista yksinäisyyden tunnetta, jos tuntuu, ettei samaa ajatusmaailmaa jakavia ihmisiä ole. Monet sanovat, että kaikki ystävät ovat jo nukkuneet pois tai on vaikeaa ystävystyä iäkkäänä, kun kotoa ei pääse helposti liikkumaan tai ei ole paikkoja, jossa uusia ihmisiä tapaisi. Joitakin senioritalossa asuminen ahdistaa, kun puheenaiheet pyörivät huolien, sairauksien ja talon asukkaiden poismenon ympärillä.

Pirteää ja uudenlaista tuulahdusta kaivataan. Ei pelkästään tukipalvelujen tuottamisen muodossa, vaan kaikissa muissakin palveluissa ja aktiviteeteissa. Seniorit ja heidän rajoitteet voitaisiin ottaa kokonaisvaltaisemmin huomioon niin, että arki olisi mahdollisimman sujuvaa ja helppoa. Kaupassa maksaminen voi tuottaa haasteita, ostoksia voi olla vaikea pakata, kun hihna on liian korkealla ja lopulta kauppakassi voi painaa liikaa. Rollaattorin kanssa eri paikkoihin pääseminen voi olla haasteellista, julkisten vessojen vähäisyys ja koko voi rajoittaa kaupungille menemistä, uusien kalusteiden hankkiminen voi olla vaikeaa ja kirjoja ja lehtiä ei välttämättä näe pienen fontin vuoksi lukea… Näen niin paljon tilanteita, joissa apua ja muutoksia kaivattaisiin.

Asiakkaani kaipaavat tietoa muidenkin yritysten tarjoamista palveluista ja tuotteista. Kerron heille aina tilaisuuden tullen tavoista, joilla he saavat hankittua tarvitsemansa palvelut/tuotteet mahdollisimman helposti. Saatamme vertailla, miten ruokaostokset olisi vaivattominta hoitaa tai miten kirjahylly ja muut tavarat saadaan kierrätettyä. Pohdimme, mistä käymme ostamassa uudet silmälasit, ettei paikka ole liian kaukana kotoa – ja asiakasta naurattaa, kun löydän vastauksen muutamassa sekunnissa aina mukana kulkevasta vempeleestä, puhelimestani. Mietimme samalla, voimmeko yhdistää samaan reissuun jotakin muita asioita: apteekkia, ompelimoa tai ruokaostoksia.

Pyrin siis tuomaan asiakkaideni elämään useita arkea helpottavia elementtejä. Olen auttaja, seuranpitäjä, organisoija, ideoija, toteuttaja ja ystävä. Ikääntyessä päätöksentekokyky yleensä heikkenee ja siksi uskon, että jokainen iäkäs seniori kaipaisi itselleen jonkun, joka paitsi auttaisi arjessa, informoisi ikäihmistä useista palveluista, mahdollisuuksista ja tapahtumista, jotka häntä voisi kiinnostaa ja innostaisi häntä osallistumaan niihin.

Nyt aion laittaa isomman vaihteen päälle ja tuoda tukipalveluja yhä aktiivisemmin ihmisten tietoon.

Palvelumuodosta saa kertoa eteenpäin.😉 Laitetaan hyvä tieto kiertämään!

💚 Iida

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp