fbpx

Vanhustenviikko: Onni on vanheta omassa kodissa – vai onko?

Nyt vietetään vanhustenviikkoa. Tämän vuoden teemana on Onni on vanheta. Vanhustenviikko ja sen teema nostattaa pintaan monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Aivan ensimmäisenä teema saa pohtimaan, onko vanheneminen oikeastaan onnellista. Teemasta on tarkennettu monenlaisia näkökulmia, muun muassa seuraavasti: onni on vanheta hyvässä hoidossa, hyvässä seurassa, ystävien kanssa, lastenlasten ympäröimänä, turvallisessa kodissa, omassa kodissa, puolison kanssa, virikkeellisessä ympäristössä, luonnon keskellä, läheisten seurassa.

Kuinka onnellista tällä hetkellä on vanheta? Olemme saaneet lukea viimeisten lähes kahden vuoden aikana valtavasti uutisia seniorien tämänhetkisen hoidon tilasta ja elämänlaadun heikkenemisestä. Jo pelkästään kuultujen kokemusten perusteella syntyy käsitys siitä, millaisia asioita ikääntymiseen tällä hetkellä liittyy.

Viikosta ja vuodesta toiseen vanhenemiseen liittyvistä asioista puhutaan ja kirjoitetaan. Silti jostain syystä mikään ei muutu. Alalle tarvitaan ratkaisukeskeisyyttä, sillä tilanteelle täytyy tehdä jotain – ja mieluiten nopeasti. Asia ei ratkea pelkästään järjestämällä vuodessa yksi vanhustenviikko.

Miten voimme edesauttaa sitä, että senioreilla olisi turvallista seuraa, tukea ja apua arjessaan? Mitä voisimme yhteiskuntana tehdä asialle? Mitä työssään ja arjessaan tiiviisti kiinni olevat läheiset voisivat tehdä asialle? Mitä seniori itse voisi tehdä tilanteen muuttamiseksi parempaan?

Näitä asioita tulisi meidän pohtia ja näihin kysymyksiin tulisi löytää pikaisesti ratkaisu.

Iida Kujanpää. Kirjoittaja on Ilostu Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Ilostu Oy tuo iloa, aktiivisuutta ja arjen tukea sekä elämisen makua seniorien arkeen.

 

 

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp