fbpx

Vuosikatsaus 2017

Tuntuu hassulta, että ensimmäinen vuoteni yrittäjänä on nyt paketissa. Vuosi meni jälleen nopeasti, vaikka onhan vuoden 2017 aikana ehtinyt tapahtuakin paljon. On mukavaa ja todella motivoivaa kääntää seuraavalle sivulle. Vuosi 2017 oli rakentamisen vuosi ja vuoteen 2018 voidaankin siirtyä kokeneempana, viisaampana ja entistä varmempana. Nyt kun yrityksen perustuksia on rakennettu reilun vuoden verran, voidaan aloittaa toiminnan kasvattaminen halutulla tahdilla. Ajattelin kirjoittaa vuosikatsauksen Ilostu Oy:n ensimmäisestä vuodesta ennen kuin katseet kääntyvät täysin vuoteen 2018.

Tammikuussa 2017

Olin saanut Ilostu Oy:lle Johannes Siikosen suunnitteleman ja tekemän puu-logon, johon olin heti täydellisen tyytyväinen. Olimme Johanneksen kanssa keskustelleet siitä, millaisia asioita ja arvoja logon tulee kuvastaa ja kun sain häneltä muutaman luonnoksen, oli heti selvää, minkä valitsen! Hauska juttu oli, että logossa olevat värit (vihreä, oranssi ja keltainen) olivat lempivärejäni, kun olin lapsi. Nykyisin vihreä on ylitse muiden ja sen voi kyllä huomata kotisivuiltamme, heh.

Viimeistelin Ilostu Oy:n kotisivuja ja muistan, miten jännittävältä ja vaikealtakin tuntui luoda sisältöä täysin tyhjästä. Osittain se tuntui myös luvattomalta, koska tunne oman yrityksen aloittamisesta ja oman palvelukonseptin luomisesta tuntui niin mahtavalta! Sain tehdä kotisivuista juuri sellaiset kuin halusin ja kertoa luomastani konseptista omin sanoin. Sain kotisivujen sisällön luomiseen apua lähipiiristäni, kun olin jähmettynyt tyhjien sivujen edessä tarpeeksi monta kertaa. Kotisivut valmistuivat 6.1.2017. Sen jälkeen esitteet, käyntikortit ja lahjakortit menivät painoon ja olin niistäkin ihan fiiliksissä! Mielestäni ne olivat niin hienot. Olen saanut todella paljon positiivista palautetta niin edellä mainituista materiaaleista kuin kotisivuistakin.😍 On hienoa, että lähipiirissä on näin taitava visioiden toteuttaja. Lopputulos on aina ollut jopa parempi, kuin mitä olen osannut toivoa!

Tammikuussa täytin ja postitin valtavan määrän paperia yrityksen perustamisesta, yrityksestä, omasta koulutustaustastani ja työhistoriastani Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeille, jotta Ilostu Oy saatiin kyseisten kaupunkien yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajien rekisteriin. Kävin haastatteluissa ja sain kaikista hyväksytyn päätöksen helmikuun loppuun mennessä. Sen jälkeen toiminta sai luvan alkaa.

Alkuvuonna kävin paljon verkostoitumistapahtumissa ja muissa yrittäjille suunnatuissa tilaisuuksissa, joissa oli mahdollista oppia jotakin uutta ja/tai tavata uusia ja mielenkiintoisia ihmisiä.

Helmikuussa 2017

Tammikuussa olin kovasti miettinyt markkinointikanavia ja ensimmäiset markkinointitapani tuottivat tulosta, kun helmikuussa sain neljä ensimmäistä yhteydenottoa potentiaalisilta asiakkailta. Muistan vieläkin sen tunteen, kun menin heidän luokseen ensimmäisen kerran. Muistan missä istuimme ja mitä juttelimme, sen miten uudelta ja jännittävältä kaikki tuntui ja miten hyvä olo minulle näiden tapaamisten jälkeen tuli. Teimme jokaisen kanssa sopimuksen ja he kaikki ovat asiakkaitamme vielä tänäkin päivänä.💚

Sain kunnian olla Elon helmikuun yrittäjätarinan kertojana.

 

 

 

 

 

maaliskuussa 2017

Ensimmäiset asiakaskäynnit alkoivat ja huomasin ilokseni, että olin suunnitellut palvelut juuri oikeisiin tarpeisiin ja oikealle kohderyhmälle, sillä näin heti tarpeen olevan suuri ja asiakkani alkoivat tapaamisten myötä puhua tuttavistaan, jotka myös tarvitsisivat tällaista palvelua.

Osallistuimme Kampin Palvelukeskuksen yrittäjämarkkinoille siskoni Sannin kanssa, joka oli minulla harjoittelussa maaliskuun lopusta toukokuun loppuun.

 

 

 

 

 

 

Huhtikuussa 2017

Kuvasimme ensimmäisen esittelyvideon Ilostu Oy:lle. Harkkari-Sanni oli käsikirjoittajan ja kuvaajan roolissa. Kuvasimme omia isovanhempiamme esittelyvideoon. Meillä oli kuvauspäivänä nauru herkässä, luultavasti siksi, että kaikkia vähän jännitti. Kun video oli editoitu ja kuulin oman ääneni videolla, minun oli pakko pysäyttää video hetkeksi! Oman äänen kuuleminen yrityksen esittelyvideossa tuntui aluksi niin oudolta, että aloin nauraa asialle ja tartutin naurun Sanniinkin. Hetken nauramisen jälkeen pystyin jatkamaan. Yksi asia, jota selkeästi täytyi opetella, oli omaan ääneen totutteleminen. Nyt tammikuussa 2018 voin jo sanoa, että omaa ääntä tai kasvoja ei enää arastele tai kammoksu!😄

toukokuussa 2017

Toukokuuhun mennessä olin saanut uusia asiakkaita. Kevät toi mukanaan kevätsiivot ja ikkunanpesut, kukkaostokset ja kukkien istutuspuuhia. Toukokuun alussa laitoin ensimmäisen (äitienpäivä-)arvonnan Ilostu Oy:n Facebook-sivulle. Arvonnan julkaisemisen jälkeen istuin ja jännitin (kamalasti!) muutaman minuutin, tulisiko julkaisuun kommentteja ja tykkäyksiä. Jännitin aivan turhaan, sillä tätä kautta olen saanut useampia ihania asiakkuuksia!☺

 

 

 

Kesäkuussa-Heinäkuussa-Elokuussa 2017

Kesäkuussa oli Oma Aika -lehden haastattelu, joka julkaistiin syyskuun numerossa. Juhannuksesta heinäkuun puoliväliin oli hieman hiljaisempaa asiakkaiden mentyä mökkeilemään omaistensa kanssa. Uusia sopimuksia kirjoitettiin siitä huolimatta (kuvien kukat menivät uusille asiakkaille) ja fiilis oli motivoitunut. Ensimmäiset omaistenkin läsnäollessa tehdyt sopimukset tehtiin kesän alussa. Siihen saakka asiakkaat olivat senioreita, jotka itse olivat ottaneet yhteyttä minuun ja toimivat itse palvelun maksajina. Nyt kuitenkin ensimmäiset omaiset olivat mukana ensitapaamisissa. Omaa sydäntäni lämmitti, kun näin miten omaiset kannustivat vanhempiaan kertomaan minulle kaikenlaisesta avun tarpeesta, mihin he arjessaan törmäävät ja tilaamaan palvelua juuri niin paljon kuin kokevat tarvitsevansa. Omaisilla on valtavan positiivinen vaikutus palvelujen hankkimisessa ja minusta on ollut todella mukava asioida heidän kanssaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raha- ja postimerkkikuvat otimme asiakkaan luona kirjahyllyä siivotessamme. Vedimme kaapeista vanhoja kansioita täynnä hänen isänsä keräämiä rahoja ja postimerkkejä. Näillä oli hänelle paljon tunnearvoa, ja kuka tietää, paljonko tällaisten rahallinen arvo tänä päivänä olisi!

SYYSKUUssa-Lokakuussa 2017

Asiakkaiden määrä kaksinkertaistui syys-lokakuun aikana. Omaa aikaa sai alkaa priorisoida uudelleen ja välillä tehtävälistan tehtäviä täytyi uudelleenajoittaa. Alkoi tuntua, että apu olisi tervetullutta. Ensimmäinen apu oli auto, jonka hankin lokakuun alussa. Uusia asiakkaita oli tullut eri puolilta pk-seutua ja autolla liikkuminen nopeutti välimatkojen taittamista jättäen hieman enemmän aikaa hallinnollisen puolen tehtäville.

Olin aikaisemmin puhunut, että Volkswagen Beetle olisi täydellinen ja sopisi erinomaisesti Ilostu Oy:n autoksi iloisella olemuksellaan, mutta jostain syystä olin jo ollut luopumassa ajatuksesta – kunnes Etelä-Pohjanmaan reissulla kävimme katsomassa autoja ja näin valkoisen VW Beetlen! Se oli rakkautta ensisilmäyksellä! Käytiin koeajamassa auto ja sen jälkeen allekirjoitettiinkin jo sopimusta. Tuo auto oli selvästi odottamassa minua ja kun istuin autoon, tiesin etten mitään toista autoa käy edes koeajamassa!😍 Enää logotarrat puuttuvat ja sitten auto on täydellinen!!

Syyskuun lopulla ilmestyi Oma Aika -lehti, jossa kesäkuussa tehty haastattelu oli. Kuvat juttuun otettiin elokuussa, kun minua ja yhtä asiakastani tuli kuvaamaan Mika Pollari. Lehden ilmestymispäivänä minulla oli sattumoisin sovittuna tapaaminen kuvissa olevan asiakkaan kanssa ja kävin matkan varrelta ostamassa hänelle kyseisen lehden. Meillä oli oikein hauskaa juttua lukiessamme ja kuvia katsellessamme!😄

Kuva: Mika Pollari

Liiketoiminnan kasvattaminen ja eteenpäin vieminen rauhallisella tahdilla on osoittautunut hyväksi valinnaksi, sillä näin olen pysynyt itse koko ajan kärryillä siitä, missä mennään ja pärjännyt sen vuoksi vielä tähän asti Ilostu Oy:n ainoana ilostuttajana. Minulle on ollut erityisen tärkeä luoda turvallista, luotettavaa, laadukasta ja iloista palvelua. En ole missään vaiheessa halunnut laajentaa liian kovalla vauhdilla. Vuonna 2017 meille on ollut tärkeintä saada luotua oma ihana asiakaskuntamme ja rakentaa sellaiset perustukset Ilostu Oy:n palveluille, joiden päälle on helppo rakentaa uutta ja lähteä kasvattamaan toimintaa. Olen päättänyt tehdä asiakastyötä niin pitkään kuin vain ehdin ja voin.

marraskuussa-joulukuussa 2017

Aika ei enää tuntunut riittävän ja oli mietittävä, mihin asti pystyisin sinnittelemään itsekseni ja milloin työntekijän palkkaaminen tulisi ajankohtaiseksi. Marraskuun 21. päivänä kirjoitimme Lauran kanssa työsopimuksen ja Laura aloitti työt heti seuraavana päivänä. (Ajatuksia Lauran palkkaamisesta voi lukea täältä.)

En tiedä, kuka jännitti eniten: minä, Laura vai asiakkaat. Tuntui vaikealta luopua asiakkaista. Osaan olin ehtinyt tutustua hyvin, toisiin vasta yhden tai kahden tapaamisen verran. Uusimmilta asiakkailta olin tiedustellut sopimuksenteon yhteydessä, sopiiko heille, että Laura alkaisi käydä heidän luonaan. Lauralle siirrettäviltä pidempiaikaisilta asiakkailta kävin henkilökohtaisesti kotiovella kysymässä lupaa ja mielipidettä siirtoon. Muutamille jouduin ajan rajallisuuden vuoksi soittamaan ja tiedustelemaan asiaa puhelimitse. Tämän esiin ottaminen jännitti joka kerta yhtä paljon. Asiakkaat ovat kuitenkin olleet aivan ihania ja ymmärtäväisiä ja sanoneet, että totta kai se heille sopii. He ovat ilmaisseet luottamuksensa siihen, että palkkaamani henkilö on samanhenkinen kuin minä ja on omaksunut Ilostu Oy:n toimintatavat. Tämä on minulle ensisijaisen tärkeää, sillä vaikka kahta aivan samanlaista ihmistä ei olekaan, tulee Ilostu Oy:n työntekijöiden täyttää aina tietyt kriteerit ja tuottaa laadukasta ja iloista palvelua.

Laurasta tulvi positiivista ja ilahduttavaa palautetta heti hänen aloitettuaan, kun asiakkaat soittelivat minulle kiitollisina ja kehuivat Lauraa. Siitä tuli lämmin ja ihana fiilis.

Työntekijän palkkaaminen on opettanut minulle paljon. Työntekijän palkkaamiseen liittyy monia asioita, joita ei koulun oppikirjoissa pystytä opettamaan. Työsopimuksen tekopäivän yönä olin vielä netissä ottamassa kaikki tarvittavat vakuutukset ja tekemässä akuuteimmat toimenpiteet. Lauran kanssa on ollut mahtavaa opetella asioita. Tarkoituksena on, että Lauran vastuualue tulee tulevaisuudessa kasvamaan ja tehtävien skaala laajenemaan.

Työntekijän palkkaamisen jälkeen minulle on vapautunut hieman lisäaikaa hallinnollisten tehtävien työstämiseen. Tällä hetkellä vielä tuntuu, että luomistyöhön menee kovasti aikaa, mutta tehdyn työn tulokset eivät vielä näy. Uudelle yritykselle täytyy luoda kaikki: tehtävät, rutiinit, työntekijöiden toimenkuvat ja samalla kasvaa tasaisesti ja nousujohteisesti. Luotan kuitenkin siihen, että työ, sinnikkyys ja kärsivällisyys palkitaan ennen pitkää. Yleensä, kun on pitkään työstänyt yhtäaikaisesti useita projekteja ja suunnitelmia, pyörät alkavat lopulta pyöriä jokaisella osa-alueella lähes yhtä aikaa. Minulla on sellainen olo, että tällainen liikahdus on tapahtumassa vuoden 2018 aikana!

Joulukuussa saimme Lauran kanssa luotua jokseenkin säännöllisen työrytmin ja ehdimme hieman myös suunnitella tulevaa. Loppukuusta teimme asiakkaiden luona joulusiivoja ja -ruokia sekä koristelimme koteja jouluisiksi.🎄🕯 Saimme paljon suklaata ja ihania joulumuistamisia herttaisilta asiakkailtamme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joulukuun viimeisellä viikolla pidin yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen ensimmäisen lomani ja olen siitä erittäin kiitollinen. Oli ihanaa levätä Gran Canarian auringon alla rentoutuen ja ladaten akkuja vuoteen 2018, sillä tämä vuosi on suurten tavoitteiden vuosi!

Vuosi 2017 tulee jäämään mieleeni ja sydämeeni ikuisesti, sillä se oli Ilostu Oy:n ensimmäinen kokonainen toimintavuosi ja silloin tein monta asiaa ensimmäistä kertaa. Olen oppinut paljon, ja paljon on vielä opittavaa, mutta jo näidenkin reilun vuoden aikana kertyneiden oppien kanssa on helpompi lähteä kirjoittamaan Ilostu Oy:n tarinan sivua numero 2.💚💫

Olemme asettaneet vuodelle 2018 isoja tavoitteita, joita kohti lähdemme nyt määrätietoisesti etenemään.⭐ Ihanaa uutta vuotta 2018!

Inspiroivin terveisin,
Iida 💫

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp