fbpx

Vieraskynä: Turvallinen ja esteetön koti, Tuija Salmi

Blogin kirjoittaja Tuija Salmi on sisustussuunnittelija, esteettömyyskartoittaja (ESKEH) ja hoivasisustamisen asiantuntija, joka tekee työkseen muistisairauden erityispiirteet huomioivaa sisustussuunnittelua sekä yleisiin tiloihin että yksityiskoteihin.

Tampellan Työhuone on Ilostu Oy:n yhteistyökumppani.

Tuija Salmi, sisustussuunnittelija
www.tampellantyohuone.fi

”Toivon, että saisin asua kotona!”

Koti on asumispaikka, turvallisuuden, muistojen, identiteetin ja hyvän olon tyyssija. Kodissa saa olla oma itsensä, rentoutua ja toimia kuten itse tahtoo ja pystyy – vaikka sitten aiempaa hitaammin tai heikommin. Ikääntyminen voi tuoda mukanaan sairauksia, jotka aiheuttavat liikkumisen vaikeutumista, hahmottamiskyvyn, kuulon ja näön heikkenemistä sekä kognitiivisten taitojen vähenemistä. Muistisairaus on yksi yleisimmistä ikääntymisen myötä ilmenevistä sairauksista. Sairastumisen jälkeen suurin osa meistä haluaa asua kotona niin pitkään kuin mahdollista. Esteetön, muistiystävällinen koti luo parhaat edellytykset itsenäiselle asumiselle.

Muistisairaan itsenäinen asuminen

Tieto muistisairaudesta pysäyttää sairastuneen henkilön itsensä lisäksi koko lähipiirin. Muistisairas henkilö voi sairauden edettyäkin yhä tehdä paljon asioita itse, joko itsenäisesti tai autettuna. Tottumusten mukainen kotona touhuaminen ja omin käsin tekeminen onkin parasta mahdollista kuntoutusta.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa tehdään koti esteettömäksi ja muistiystävälliseksi, sitä paremmat edellytykset muistisairaalla on selvitä itsenäisesti kotona.

Muutoksilla lisää kotiaikaa

Muistisairaan kodin muutostyöt kannattaa tehdä lempeästi, mukaillen mahdollisimman paljon vanhaa. Uusi nojatuoli, josta on helpompi nousta, sijoitetaan tutulle paikalle. Säilyttämällä vanhaa ja lisäämällä uutta, avustavaa, voimme tukea muistisairaan oman kodin omistajuutta. Liikkumisen vaikeutuessa kodissa tapahtuvia toimintoja kannattaa tiivistää pienemmälle alueelle ja tehdä tilaa liikkumista helpottaville apuvälineille. Tilojen muunneltavuus asukkaan kunnon heikkenemisen mukaan lisää aikaa asua kotihoidossa.

Muistisairaan pärjäämisessä auttavat tekniset apuvälineet lisäävät turvallisuutta ja antavat läheisille mielenrauhaa ja varmuutta. Tällaisia laitteita ovat mm. liesivahti, kalenteri, joka ilmoittaa myös vuorokaudenajan, lääkeannostelija, paikannuslaite, joka toimii myös ulkona liikuttaessa, web-kamerayhteys läheisiin, liiketunnistimet, jotka lähettävät hälytyksen läheisille poikkeaman sattuessa. Avustavat laitteet kannattaa ottaa rohkeasti käyttöön ja hyödyntää niiden tarjoama apu.

Esteettömyys on toimimisen helppoutta ja turvallisuutta

Jo keski-iässä meidän kaikkien kannattaisi pysähtyä miettimään asumisolojamme kauaskantoisesti. Ja varsinkin, jos suunnitteilla on remontti tai uuden asunnon etsintä. Onko kodissa liikkumista haittaavia kynnyksiä, ovatko oviaukot tarpeeksi leveitä mahdollisia apuvälineitä ajatellen, tarvitaanko tukikaiteita, onko sisäänkäynti esteetön, onko hissiä. Esteettömyys on toimimisen helppoutta ja turvallisuutta jo silloin, kun olemme vielä hyvässä kunnossa.

Kuulemisen ja näkemisen esteettömyys

Kiiltävät pinnat vaikeuttavat muistisairaan tilan hahmottamista. Lattiamateriaaleiksi kannattaakin valita mattapintaisia ja liukumattomia materiaaleja. Yhtenäinen yksivärinen lattia on muistisairaalle turvallisen tuntuinen ja rohkaisee liikkumaan, kun siinä ei ole häiritseviä kuvioita tai rajapintoja.

Tapettien ja verhojen suuret, voimakkaat kuvioinnit muistisairas henkilö voi kokea voimakkaasti vääristävinä ja hämmennystä aiheuttavina. Minkälaisia tuntemuksia kuosit herättävät, vaihtelee yksilöllisesti ja täysin ”vedenpitävää” ohjetta ei tähän voi antaa. Muutamia vinkkejä kuitenkin kannattaa ottaa huomioon kuoseja valittaessa. Suositeltavia ovat rauhalliset, tasapainoiset kuosit, joista syntyy pintamainen vaikutelma sekä kasvi- ja kukkakuosit, jotka ovat luonnollisen oloisia. Yksiväriset, valoisat pinnat ovat myös turvallisia vaihtoehtoja.

Myös äänimaailma vaikuttaa fyysisen ympäristön toimivuuteen. Kuulemisen osalta se on mm. tilan kaikumattomuutta, hyvää akustiikkaa ja hälyäänien minimointia.

Ihana valo ja värien voima

Valo ja näkeminen kulkevat käsikädessä. Luonnon valo on parasta ja sen määrä kannattaakin hyödyntää varmistamalla, että valoa ikkunoista pääsee sisään mahdollisimman paljon. Luonnollinen valonmäärän vaihtelu ylläpitää ihmisten vuorokausirytmiä. Suomessa pitkä pimeä aika selätetään säädettävillä keinovaloratkaisuilla. Valon tarve kasvaa meillä jokaisella ikääntymisen myötä.

Valon aisapari on väri. Näkökyvyn heikentyessä seinän väristä poikkeavat ovet ja ovenkarmit opastavat kulkuaukon löytämisessä. Kulmat erottuvat, kun kohtaavissa seinissä on sävyeroa.  Värien kontrastit helpottavat tilan hahmottamista. Hyvä keino testata tilan erottuvuutta on ottaa siitä valokuva, muuttaa se mustavalkoiseksi ja katsoa miten eri pinnat ja muodot siinä erottuvat.

Itsenäistä elämää omassa kodissa

Oikein suunnitelulla ympäristöllä autamme muistisairaan itsenäistä selviytymistä kotona mahdollisimman pitkään. Samalla rohkaisemme omatoimisuuteen, vahvistamme hänen itsetuntoaan ja annamme eväitä oman elämän hallinnan jatkuvuuteen. Elämän merkityksellisyys säilyy hoidettaessa jokapäiväisiä puuhia ja pidettäessä yhteyttä perheeseen ja tuttaviin.

Ammattilainen apunasi

Tuntuuko kodin muutosremontti hankalalta ja raskaalta? Asiantunteva sisustussuunnittelija auttaa sinua oman kotisi muutostöissä. Hän suunnittelee yhdessä kanssasi sinulle parhaat ratkaisut sekä halutessasi hoitaa koko muutosprosessin toteutuksen. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kirjoittaja
Tuija Salmi, sisustussuunnittelija, esteettömyyskartoittaja (ESKEH)
Muistisairauden erityispiirteet huomioivaa sisustussuunnittelua
Hoivasisustamisen asiantuntija
www.tampellantyohuone.fi

Kuuntele myös podcast-jakso, jossa Tuija oli Iidan vieraana täältä (Spotify) tai täältä (YouTube).

 

 

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp