fbpx

Hyvää ruokaa ikääntyneenä

Suomalaisia porkkanoita

Ruoka. Safka. Ravinto. Murkina. Voit kutsua sitä millä nimellä vain, mutta se on jotain, jota me kaikki tarvitsemme elääksemme. Emme pohdi tässä postauksessa köyhien maiden tilannetta vaan ennemmin spesifisti Suomen senioreiden ravintopuolta. Mitä sinulle tulee mieleen puhuttaessa senioreiden ruuasta? Me mietittiin viime viikolla toimistolla, että pitääkö tosiaan ympyrän sulkeutua: kun olet muutama vuosikymmen sitten päässyt eroon kouluruuasta, päädyt jälleen samantyylisen ruuan piiriin ikäännyttyäsi. Ikääntyminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että ruokamieltymykset muuttuisivat. Tai että kaikki seniorit söisivät samanlaista ruokaa. Ei missään tapauksessa. Hyvää ruokaa on oikeus saada syödä myös ikääntyneenä.

Olemme kaikki erilaisia

Senioreille maistuu niin ruisleipä, cheviche, nakkikastike, silakkarullat kuin passionhedelmäkin. Jokaisella seniorilla on omanlainen menneisyytensä aivan kuten sinulla ja läheisilläsi on. Menneisyys on muokannut senioreita ja heidän ruokailutottumuksiaan; joku on matkustanut ympäri maailmaa laajentaessaan makuhermojaan ja toinen on pysynyt visusti koko ikänsä omassa kotikaupungissaan ja hänen lempiruokaansa on grillimakkara ja uudet perunat. Kumpikaan ei ole oikein tai väärin, mutta väärältä tuntuu se, jos seniori ei saisi enää alentuvan toimintakykynsä vuoksi syödä lempiruokiaan eli hänen mielestään hyvää ruokaa

Jo taustalla seuratessa olen huomannut, miten ennakkoluulottomasti seniorit suhtautuvat ruokaan ja ovat innokkaita kokeilemaan uusia makuelämyksiä ja reseptejä. Ja parasta on ollut kuulla, miten Ilostu-asiakkaat ovat myös jakaneet rakkaita lempireseptejään Ilostuttajalleen. Tällä tavoin myös vanhat perinnereseptit voivat pysyä ruokakutsuilla tulevaisuudessakin. Sekoitetaanhan sisustuksessakin vanhaa ja uutta sekaisin.

Pomeloa croisantin kylkeen

Kuinka ihanaa on, että saat ikääntyneenä kotona asuessa tuoreita croisantteja ja pomeloa pilkottuna aamupalaksi, vaikka oma fyysinen toimintakykysi olisi laskenut. Tai miten olisi vasta surautettu smoothie suomalaisista marjoista ja perulaisista chia-siemenistä? Nam, kyllä ainakin allekirjoittaneelle kelpaisi. Sehän ei tarkoita vielä mitään, jos toimintakykysi alenee – aina on apua ja tukea tarjolla, vaikka asuisit yksin ikääntyneenä.

Hyvää ruokaa ikääntyneenä

Hyvää ruokaa ikääntyneenä

Paljon puhetta ruuasta, mutta tiedät varmasti itsekin miten tärkeää itselle ovat mieluisat lounaat, välipalat, aamupalat ja iltapalat. Ihminen ei välttämättä tarvitse hyvää ruokaa, se tuottaa vain mielihyvää. Ihminen tarvitsee ravintoa elääkseen, mutta ei ole mitään väärää haluta hyvää ruokaa, koska se tuottaa mielihyvää ja se voi tuoda arkeen ilon hetkiä.

Väriä ja energiaa sun loppuviikkoon!

Nilla

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp