fbpx

Unelmien senioriasuinpaikka!

Idea syntyi asiakastyössä 1,5 vuotta sitten

1,5 vuotta sitten sain idean unelmien senioriasuinpaikasta, kun asiakastyössä kohtasin valtavasti tilanteita, joihin ratkaisu olisi löytynyt siitä, että olisi paikka, jossa asiat voitaisiin tehdä uudella tavalla, jonne seniorit voisi kutsua, jossa he voisivat harrastaa, asua, saada laadukasta hoitoa, voida hyvin ja nauttia elämästä!

Olen tämän idean saamisen jälkeen, puolentoista vuoden aikana puhunut siitä senioreille, heidän omaisilleen, perheelle, ystäville ja tuttaville. Kaikki ovat innostuneet aivan valtavasti, joskin pari iäkästä rouvaa ovat muistutelleet minulle, että tämä unelma on aika suuri. Kuinka rahoittaisin sen? Sanoin heille, että älkää suotta huolehtiko, kaikki järjestyy kyllä! Sen jälkeen hymy ja nauru ovat jälleen vallanneet heidät. Useampi on jo varannut paikan unelmien senioriasuinpaikasta, jopa omanikäiseni, ja muutama yli 90-vuotias on ilmaissut toiveensa saada vielä nähdä, kun paikka rakentuu!

Olen jutellut ideasta työnhakijoille, tiimilleni ja yhä enemmän kaikille ihmisille – ja koko ajan ideasta puhuessani se tuntuu yhä todellisemmalta. Ajattelin siis, että kerron tästä unelmasta ihan julkisesti ja toivon sanan kiirivän eteenpäin, jotta saamme tavalla tai toisella tämän ison hankkeen toteutettua!

Mistä tällainen idea syntyi?

Työssäni usein harmittelen sitä, kun emme voi olla mummojen ja pappojen jokapäiväisessä arjessa mukana tukien heidän hyvinvointiaan ja jopa lisäten sitä! Jos käymme kerran viikossa mummon tai papan luona, emme välttämättä tiedä, mitä kuutena muuna viikonpäivänä kotona on tapahtunut. Emme välttämättä ole paikalla, kun he kaipaisivat kuuntelevaa korvaa, lohduttavia sanoja, lämmintä sanatonta halausta, ravitsevaa ruokaa, hoitavaa hoitajaa, lakanoiden vaihtajaa tai ihan vain jotakuta istumaan vieressä.

Kun suljen silmäni, tunnen miltä tuntuu astua sisään Villa Ilostuun. Tiedän, miltä siellä näyttää, millainen olo siellä tulee ja uskon, että joka sinne kerran tulee on haluton lähtemään koskaan pois – tai ainakin palaa pian takaisin vierailulle!

Mitä haluan senioreille tarjota?

Haluan pystyä vaikuttamaan enemmän! Haluan, että voin tuoda esteettömän asumisen ja sujuvan arjen senioreille. Haluan tarjota heille laadukasta, ravitsevaa ja hyvää ruokaa säännöllisesti. Haluan, että jokaisella on puhtaat vaatteet päällä ja pyykkihuolto pelaa. Haluan, että jokainen pääsee suihkuun ja saunaan niin usein kuin tahtovat. Haluan, että heillä on tarvittavat (ja vielä vähän monipuolisemmat!) palvelut saman katon alla, jotta arki sujuu mukavasti ja heillä itsellään on mahdollisuus hoitaa omia asioitaan mahdollisimman pitkään. Itsenäinen toimiminen ja ikäihmisen aktivointi ovat tärkeitä asioita, jotka vaikuttavat vahvasti omaan identiteettiin ja terveyteen. Työssämme keskitymme seniorin aktivoimiseen ja yhdessä tekemiseen sen sijaan, että kaikki tehtäisiin puolesta.

Vanhustyön iloinen vallankumous

Luin jo aikoja sitten tämän artikkelin Ylen sivuilta, jossa Geriatrian professori Jaakko Valvanne toteaa vanhustyön tarvitsevan iloista vallankumousta. Siitä lähtien se on aika ajoin tupsahtanut ajatuksiini, sillä ilo näkyy sekä Ilostu Oy:n nimessä että toimintatavassa.

”Vanhustyö tarvitsee toiminta- ja johtamiskulttuurin uudistusta. Se tarvitsee iloista vallankumousta!”, sanoo Jaakko Valvanne. Juuri näihin asioihin minä toiminnallani haluan tuoda muutosta! Saanko siis ottaa vanhustyön iloisen vallankumouksen ajettavakseni? Mielelläni otan ja teen kaikkeni, jotta onnistun! Onnistun vielä todennäköisemmin, jos te ihanat seuraajat ja lukijat olette tässä yhdessä kanssani ja jaatte tätä tietoa eteenpäin!

Yhteisöllisyys avainasemassa Villa Ilostussa

Kaikkein tärkeimmäksi koen YHTEISÖLLISYYDEN! Haluan luoda yhteisön, johon seniorit voivat eläkepäivinään kokea kuuluvansa! Rakastan paitsi sitä että asiakaskuntamme kasvaa, jolloin voimme järjestää heille yhä enemmän yhteisiä tapahtumia ja monipuolisempi palveluja, myös sitä, että voin kasvattaa ihanaa Ilostu-tiimiämme. Voitte siis vain kuvitella, kuinka liikuttuneena odotan sitä näkyä, kun näen Villa Ilostun seniorit yhdessä ruokailemassa tai harrastamassa! Tuntuu kuin sydämeni pakahtuisi, kun ajattelen tätä yhteisöllisyyttä, jota voin Villa Ilostussa rakentaa!

Näen, että koulutustaustani (liiketalouden tradenomi, yrittäjyys) on hyödyksi uudenlaisten senioripalvelujen luomisessa, sillä olen autuaan tietämätön alalla hallitsevista toimintatavoista, johtamistavasta ja muista raameista. Ajatteluni on erilaista, luovaa ja täysin rajatonta! (Lisähuomiona tähän: minulla on tiimissäni kokeneita alan osaajia sekä yrittäjämentoreita alalta, joten osaamista ja tietämystä alalta löytyy, en vain itse ole koskaan ollut ”sisällä” alalla.)

Villa Ilostussa on tarkoitus tehdä kaikki uudella tavalla, kuten jo nyt Ilostu Oy senioripalvelutuottajana tekee. Jo pienillä ja yksinkertaisilla asioilla voi saada merkittäviä muutoksia aikaan, kun näissä asioissa pureutuu ytimeen. Homma toimii parhaiten, kun juuret ovat vahvasti syvällä maassa – silloin lehdet latvassa puhkeavat vielä mahtavampaan vehreyteen ja ulkoapäin on ihana ihailla tuota kauneutta! Vaikka pienillä muutoksilla saa paljon aikaan, aion tehdä muutoksia isosti. Haluan saada seniorit voimaan paremmin, sillä tiedän, että esimerkiksi ravinnolla ja sosiaalisella toiminnalla on aivan VALTAVA vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin! Haluan, että toiminnallamme voimme vähentää lääkkeiden määrää ja saada ihmiset voimaan paremmin ja nauttimaan elämästä! Meille on jo nyt kasvanut niin moniammatillinen ja mahtava Ilostu-tiimi, että olen aivan varma siitä, että voimme toteuttaa tämän kaiken juuri kuten olen ajatellutkin!

Mistä on kyse?

  1. Unelmien asuinpaikka, Villa Ilostu, on pk-seudulle rakennettava iso ”seniorikeskus”, jossa on asuntoja sekä itsenäisesti asuville eläkeläisille että hoivapaikkoja hoitoa tarvitseville ikäihmisille.
  2. Villa Ilostu on täysin uudenlainen, innovatiivinen asuinpaikka, tarkemmin seniorikeskus, jossa seniorit voivat asua ja jonne he voivat kokoontua. Siellä panostetaan vahvasti ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin lisäämiseen aidosti ja luonnollisesti. Tavoitteena on löytää luonnonläheinen rantatontti! (Saa vinkata/ehdottaa!)
  3. Vaalimme tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä. Toivon, että voimme löytää uudenlaisia rahoitus- ja sponsorointimahdollisuuksia siihen, että myös pienempituloiset voivat tulla asukkaiksi Villa Ilostuun. Haluan ravistella vanhoja malleja ja herättää uusia ideoita ihmisissä! Maailmassa on niin paljon rahaa, että varmasti löydämme uudenlaisia, innovatiivisia keinoja seniorien asumiskustannuksiin. Olen erittäin avoin kaikenlaisille ehdotuksille ja ideoille, sillä minun haluni on luoda paikka, jonne kaikki ovat tervetulleita! Meillä kaikilla on sama ihmisarvo ja oikeus arvokkaaseen elämään ja vanhenemiseen. Yhteisöllisyys toteutuu toiminnassamme ja toimintafilosofiassamme. Se pitää oikeastaan nähdä, kokea ja aistia, sitä on vaikea sanoin kuvailla.
  4. Sukupolvien välinen kohtaaminen toteutuu Villa Ilostussa. Olen alusta alkaen halunnut kaventaa sukupolvien välistä kuilua, koska senioreilta voi oppia niin paljon viisautta ja kuulla hienoja tarinoita. Seniorit rakastavat nuorempia ihmisiä sekä yleensä valtavasti myös lapsia. Yhdessä olemme kokonaisia. Villa Ilostussa on toimintaa, aktiviteetteja, harrastuksia ja ajanvietettä vauvasta vaariin ja mummoon! Haluan tuoda kaikki yhteen!
  5. Toimintamme on jo nyt äärimmäisen läpinäkyvää, henkilökohtaista ja luotettavaa ja Villa Ilostussa läpinäkyvyyttä voidaan tuoda vielä vahvemmin esiin! Kun tekee asioita sydämellään, voi kertoa kaikesta avoimesti pimittämättä yhtään mitään!
  6. Tahdon jättää hienot markkinointilauseet ja mainosten korulauseet taka-alalle. Haluan osallistaa ihmisiä tähän hankkeeseen, jonka voimme yhdessä toteuttaa! Kukin voi itse nähdä ja kokea sen, mitä Villa Ilostu on, kun ovista astuu sisään.

Rahoitus avoinna – ideoita otetaan vastaan!

Projektista palaveerattu viimeksi tiistaina 29.1.2019

Olin tiistaina 29.1.2019 palaveeraamassa hoivakiinteistöjä rakennuttavan yrityksen edustajan kanssa. Vaikka Ilostu Oy:n kolmas toimintavuosi vasta alkoi ja kasvu kovassa vauhdissa, palaverissa esitetty hankeidea herätti kiinnostusta ja projektia lähdetään viemään eteenpäin askel askeleelta.

Hanke on valtavan iso ja vaatii reippaasti yli 10 miljoonaa euroa rahoitusta (arvioin ennemminkin luvun lähemmäs 15-20 milj. euroa). Kuitenkin unelmani ovat niin rajattomia, että haluan uskoa tämän olevan mahdollista. Omaan eteläpohjalaisen sisun ja periksiantamattomuuden, joten menen tämän asian kanssa vaikka läpi harmaan kiven!

Villa Ilostu on minun sydämeni asia, oma vauvani, mutta sillä, miten se rahoitetaan, ei ole minulle väliä. Olen halukas tekemään asioita niin uudella ja erilaisella tavalla, että kuulen mielelläni, mitä ajatuksia ihmisille herää! Olen ajatellut jopa joukkorahoitusmahdollisuutta. Ihan vain ajatuksena: jos jokainen suomalainen laittaisi tähän yhteiseen hyvään 3 euroa, saisimme kasaan 19,5 miljoonaa euroa! Toisin sanoen jokainen jättäisi yhden lauantaikarkkipussin ostamatta.

Mikäli rahoitus onnistuu ja Villa Ilostu Oy omistaa kiinteistön, ei kiinteistöstä tarvitsisi maksaa vuokraa kenellekään toiselle omistavalle taholle/yritykselle. Kun kohde olisi yhdessä rahoitettu, säästäisimme valtavasti kiinteistön vuokrakuluissa. Säästettyjen rahojen ansiosta asuntojen vuokrahinnat voitaisiin pitää mahdollisimman alhaisina, jolloin myös pienempituloisilla olisi mahdollisuus Villa Ilostussa asumiseen.

Haluaisitko sinä olla mukana rakentamassa unelmien senioriasuinpaikkaa? Minulle saa laittaa sähköpostia iida.kujanpaa@ilostu.fi tai soittaa numeroon 010 524 9940 (tähän numeroon ei voi lähettää viestejä).

Minulla on paikasta erittäin vahva ja tarkka visio, mutta tämän verran voin paljastaa nyt. Olen malttamaton odottamaan, että voin kertoa lisää! Pistetäänkö projekti käyntiin!?

Ilostu ja lähde mukaan Vanhustyön Iloiseen Vallankumoukseen! #iloinenvallankumous

Laitathan tämän jakoon somessa hashtagilla #iloinenvallankumous, jotta saamme mahdollisimman paljon jakoja, ajatuksia, kommentteja ja ideoita! Mitä nopeammin saamme tätä ilon sanomaa levitettyä, sitä nopeammin saamme ensimmäisen Villa Ilostu -hankkeen eteenpäin! Kommentteja kannattaa mieluiten jättää tämän tekstin alle Facebookissa, jotta kommentit kerääntyisivät yhteen paikkaan. Sydämellinen kiitos!

Inspiroivin sunnuntaiterkuin

💚 Iida

 

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp