fbpx

Vuosi 2018 paketissa

Vuosi 2019 on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Uusia asiakkaita on tullut useita ja kartoituskäyntejä varaillaan hyvään tahtiin. Kalenteri täyttyy mukavasti ja vihdoin erilaisia tapahtumia voi alkaa suunnitella huolellisemmin etukäteen, kun resursseja on käytössä aikaisempaa enemmän ja vuoden kulkua on helpompi alkaa hahmottaa. Rekrytointi on juuri nyt käynnissä uusien ilostuttajien palkkaamiseksi.

Vajaassa kolmessa viikossa on tapahtunut niin paljon, että tuntuu kuin olisimme jo pitkällä tässä vuodessa. Ennen kuin päästetään vauhti kiihtymään kunnolla vuoteen 2019, katsotaan vielä hetkeksi taaksepäin ja muistellaan, mitä vuonna 2018 tapahtui.

Alkuvuosi/kevättalvi

Olin palkannut ensimmäisen työntekijän marraskuun lopussa 2017 ja alkuvuodesta 2018 lähtien pääsin opettelemaan työnantajana olemista.

Alkuvuodesta 2018 teimme ensimmäisen kerran asiakkaiden kanssa kotitalousvähennysilmoitukset. Ilostu-Beetle sai myös kylkiinsä Ilostu-tarrat.

Olimme mukana palvelukeskusten järjestämillä palvelumessuilla, kävin useissa palavereissa suunnittelemassa mm. yhteistyökuvioita eri toimijoiden kanssa. Kuvasimme jumppavideon YouTubeen, Ilostu Oy:n esittelyvideon opinnäytetyön toimeksiantona, järjestimme Ystävänpäivätapahtuman yhdessä Telian kanssa ja teimme monenlaista markkinointia, jotta Ilostu Oy:n tunnettuus kasvaisi ja pk-seudun seniorit tietäisivät ilon, seuran ja avun olevan saatavilla!

Kevät

Keväällä asiakkaita tuli mukavan tasaiseen tahtiin. Kävimme työntekijäni kanssa ensiapukurssin, järjestimme pk-seudun K-kauppiaiden kanssa yhteistyössä seniorikahveja ja kävimme eräässä senioritalossa vetämässä jumppatuokion. Kasvua tuli sen verran mukavasti, että kevään aikana saimme laittaa ensimmäisen virallisen rekryn auki.

Oli mahtava tunne lukea työhakemuksia ihmisiltä, jotka haluavat tulla tekemään merkityksellistä työtä seniorien pariin yritykseen, jonka olen luonut. Vielä mahtavampaa oli haastatella heitä ja nähdä se into, joka heillä ihmisläheistä työtä kohtaan on ja josta he sydämellään puhuivat. Luottamukseni työntekijöiden löytämistä kohtaan kasvoi ja vahvistui.

Keväällä kuvattiin ja tehtiin juttu Volkswagen-lehteen. Juttu koski enemmän auton koeajoa, mutta siihen liittyi tietysti oleellisesti se, että ajelen VW Beetlellä, eli kuplavolkkarilla. Juttelimme aikoinaan Beetlen hankinnan jälkeen seniorien kanssa usein kuplasta, josta todella monella oli muistoja vuosikymmenten takaa. He usein tiedustelivat, vieläkö moottori sijaitsee auton takaosassa ja kertoivat omia matkailukokemuksiaan.

Innostuin myös kovasti, kun ET-lehti oli maininnut Ilostu Oy:n palvelut tukipalveluista kertovan artikkelin loppussa! Se, että noteerataan ilman, että itse vinkkaa tekemisestään, tuntuu ihan huippuhyvältä!

Kesä

Kesän alussa tiimimme kasvoi ja seuraava rekry olikin auki jälleen heinäkuussa. Silloin sain Facebookissa rekry-ilmoitukseen kyseenalaistavia kysymyksiä ja kommentteja palvelujen hinnoittelusta. Kommenttien inspiroimana kirjoitin aiheesta informatiivisen ja rehellisen postauksen blogiin.

Kesällä oli hyvää aikaa keskittyä asiakaskäynteihin ja suunnitella tulevaa, koska lomakauden ajaksi yleensä kaikki muu hetkeksi seisahtuu. Kirjoitin myös postauksen kesälomien vaikutuksesta yksin elävän seniorin arkeen ja kehotin ihmisiä muistamaan läheistään vaikka puhelinsoitolla.

Sain kesän loppupuolella ihanan viestin, että minut oli ilmoitettu Ilmarisen järjestämään Suomen iloisin yrittäjä 2018 -kilpailuun. Pelkästään tuollainen viesti riitti tuomaan hymyn kasvoille ja ihanan kiitollisuuden ja liikutuksen tunteen kehoon. Voitto jäi tänä vuonna saamatta, mutta ajatus lämmitti suuresti.

Elokuussa Ilostu Oy:stä oli artikkeli HS Kuukausiliitteen Hyvää Työtä -liitteessä. Loppukesästä suunnittelimme innoissamme yhteistyökuvioita muun muassa Ruohonjuuren ja Epic Foodsin kanssa. Kirjoitin Ruohonjuuri-lehteen artikkelin seniorien ravitsemuksesta.

Syksy

Tiimimme kasvoi elokuussa ja lokakuussa, yhteensä kahdella ilostuttajalla. Aika pian sen jälkeen uusi rekry laitettiin auki, koska kasvua oli jälleen luvassa! Ilostu-tiimi sai vahvistusta myös Volkswagen Up! -autosta, jolla ilostuttajien on helpompi hurauttaa hieman kauempana asuvien asiakkaiden luo!

Yhteistyöt uusien yhteistyökumppaneiden kanssa alkoivat. Ruohonjuuren kanssa järjestimme yhteistyössä teemapäivän senioreille Kampin Ruohonjuuri-myymälässä. Epic Foodsin kanssa alkoi yhteistyö, jonka myötä asiakkaillamme on mahdollisuus saada terveellisiä, tuoreita ja keittiössä valmistettuja aterioita kotiinsa toimitettuna. Tiimimme kävi tutustumassa yhteistyökumppanimme, apuvälineliike Ettonetin valikoimaan, jotta voisimme palvella asiakkaitamme jatkossa yhä paremmin. Ettonetissa olemmekin jo useampien asiakkaiden kanssa vierailleet ja tehneet ostoksia myös verkkokaupassa! Yhteistyökuvioista on tullut paljon positiivista palautetta niin asiakkailta, yhteistyökumppaneiden kautta, läheisiltä, tuttavilta sekä ihan tuntemattomilta ihmisiltä!

Syyskuussa osallistuimme myös Raittikarnevaaleille, jossa meillä oli ilo jutustella monien seniori-ikäisten kanssa ja kertoa siitä, minkälaista palvelua me heille tuotamme! Samana päivänä Ilostu Oy:n mainos oli myös HS Metrossa ja Helsingin Sanomissa. Lokakuussa innostuin Helsingissä järjestettyjen Hyvä Ikä -messujen puheenvuoroista ja tapasin Taijaa, joka tuottaa senioreille kotiterveydenhoitoa Hyvinkään seuduilla. Verkostoituminen on mukavaa ja saman alan tekijöiden olisi hyvä pitää enemmänkin yhtä!

Raittikarnevaaleilla syyskuussa 2018
Taijan kanssa Hyvä Ikä -messuilla lokakuussa 2018

Talvi

Marraskuun lopulla Ilostu Oy täytti 2 vuotta! Loppuvuosi toi tullessaan kasvua, palvelujen kehittämistä opittujen kokemusten perusteella, yhteistyökumppanuuksien kehittämistä, Hyvä Elämä -messuihin tutustumista, jouluteemaisia seniorikahveja K-kaupoissa ja uuden ideointia.

Marraskuussa sain myös ihanan soiton Arctic Warriorsilta: he haluaisivat lahjoittaa joulukuun verkkokauppamyynnistään 10 % hyvän tekemiseen ja Ilostu Oy sekä seniorit olivat tulleet heidän mieleensä. Ajatus oli niin ihana, että liikutuin. Arctic Warriors järjesti vielä Facebookissa kyselyn muutaman lahjoituskohdevaihtoehdon välillä ja seniorit veivät voiton! Lupasin, että Ilostu Oy tuplaa potin. Juuri nyt teemme työtä senioreiden löytymisen eteen ja sen jälkeen ilostuttajat tuottavat löytyneille senioreille lahjakortein maksuttomia tukipalveluja! (Kannattaa seurata tilanteen etenemistä somekanavissamme!)

Joulukuussa toimitimme asiakkaillemme joululahjat, jotka oli rakennettu yhteistyössä apuvälineliike Ettonetin ja Ruohonjuuren kanssa. Sisältö ilahdutti senioriasiakkaitamme ja he pitivät tuotteista. Ilostuttajat saivat myös senioreilta ihania joululahjoja, joista yllättyivät suuresti! (Suklaata on vieläkin kaapissa!)

Priorisointi oli vuoden aikana todella tärkeää, sillä ideoita ja kehittämistä on enemmän kuin kellossa tunteja tai yrityksessä työntekijöitä. Joulukuussa Ilostu Oy:öön palkattiin jälleen kaksi uutta ilostuttajaa ja tammikuulle 2019 sovittiin kolmen ilostuttajan kanssa työsopimuksen kirjoittaminen. Tiimi siis jatkaa kasvuaan!

Asiakastyötä yli 2 vuotta

Koko kahden vuoden ajan olen tehnyt asiakastyötä: ensimmäisen vuoden itsekseni, toisena vuotena annoin suuren osan asiakkaista ensimmäiselle työntekijälle, jolle myös uudet asiakkuudet kevään aikana tulivat. Itse jatkoin vuoden 2018 sillä määrällä, joka minulle ensimmäisen työntekijän palkkaamisen jälkeen jäi.


Koen, että on ollut ensiarvoisen tärkeää, että olen itse tehnyt pitkäjänteistä työtä asiakkaiden parissa kuunnellen heidän tarpeitaan, havaiten ongelmallisia ja pulmallisia kohtia ikääntyneen elämässä, yhteiskunnan rakenteissa ja omaisten arjessa. Olen oppinut ymmärtämään heidän arkeaan paremmin. Näin ollen minun on helpompi kehittää palvelua ja yhteistyökumppaniverkostoa sekä perehdyttää uusia työntekijöitä jatkamaan tasalaatuisen ja hyvän palvelun tuottamista seniorien kotona.

Reippaat 700 asiakaskäyntiä vuonna 2018

Vuoden 2018 aikana Ilostu Oy teki reippaat 700 asiakaskäyntiä ja asiakkaita tuli melko tasaiseen tahtiin, aika tasaisesti eri kanavien kautta. Rekry on ollut auki keväästä 2018 alkaen noin 2-3 kuukauden välein, mikä tietysti kertoo asiakasmäärän ilahduttavasta kasvusta.

Olen erittäin iloinen siitä, miten mukavasti kaikki on kehittynyt ja kasvanut. Tahti on ollut juuri sopiva! Tässä tahdissa olen pystynyt takaamaan palvelun tasalaatuisuuden, oppinut uutta senioreista ja alasta, kasvattanut sosiaalista verkostoani todella laajaksi tutustuen uusiin, mahtaviin eri tahojen ammattilaisiin! Vaikka välillä jotkut asiat ovat odottaneet To Do -listalla toteuttamistaan, olen silti kohtalaisen hyvin ehtinyt kehittää palvelua sekä toiminnan eri osia. Joskus mietin, että jos kahdessa vuodessa oppii näin paljon ja tutustuu näin moniin uusiin ja hienoihin ihmisiin, mitä tietää ja ketä tuntee Iida kymmenen vuoden päästä, 36-vuotiaana!?

Toisaalta tuntuu, että vastahan minä perustin Ilostu Oy:n ja samaan aikaan on tunne, että tiistaisin viikkokin on jo kestänyt (positiivisessa mielessä) todella pitkään! Totta kai tämän ilon takana on myös kasvukipuja, yllättäviä käänteitä sekä kaikenlaisia jännitysmomentteja, mutta olen onneksi itsekin kehittynyt siinä, miten suhtaudun asioihin. Oma arki ja elämä on juuri sellaista kuin siitä itse luo. Oma mieli on vahva työkalu. Sen ymmärtämisen, sisäistämisen ja käyttöön valjastamisen jälkeen on kaikin puolin paljon helpompi toimia.

Olen saanut aivan valtavasti ihanaa palautetta Ilostu Oy:n perustamisesta lähtien. Kaikki, joiden olen kuullut kommentoineen Ilostu Oy:n toimintaa joko suoraan minulle tai jollekulle toiselle, ovat antaneet niin kannustavaa, toimintaan uskovaa, innostavaa ja innostunutta palautetta, että tahdon kiittää kaikkia sydämestäni! Usein kuulee, kun yritystoimintansa aloittaneet kertovat muiden epäilevän aloitettua toimintaa, mutta minulla on kyllä 110 %:sesti päinvastoin! Se on aivan mahtavaa! On myös ihana saada somessa viestejä tuntemattomilta ihmisiltä ja kuulla, miten heitä innostaa meidän tapamme toimia. Hyvä Ikä -messuilla yllätyin, kun ensimmäisten 10 minuutin sisällä minut tunnisti kolme henkilöä – siksi, että he seuraavat meitä somessa. Voi vitsi, mikä fiilis siitä tuli!

Muutoksia vuodelle 2019

Tein itsellenikin vaikean päätöksen vuoden 2019 alkua varten ja siirsin vielä minulla olleista asiakkaista yli puolet työntekijöille. Tällöin minulla vapautuu aikaa sille kaikelle kehitystyölle, joka on odottanut sillä välin, kun olen vielä luonut Ilostu Oy:lle vankkaa perustaa. Perustan päälle on nyt hyvä lähteä rakentamaan. Tietysti asiakkaita alkuun hieman harmitti, että tuttu Iida siirtyykin enemmän muihin tehtäviin, mutta he ottivat asian kuitenkin odotettua paremmin ja saivat uudet, ihanat ilostuttajat arkeensa.

Tammikuun 2019 alku on ollut vielä palapelin rakentamista, sillä tiimissämme tapahtui isoja muutoksia heti vuoden vaihtuessa Lauran siirryttyä toiseen työhön. Lauralla olleet asiakkaat on siirretty uusille työntekijöille ja vaikka uusia työntekijöitä onkin tullut joulukuun ja tammikuun aikana jo kuusi lisää, on rekry jälleen auki ja tiimiin haetaan uusia ilostuttajia. Isoja konkreettisia muutoksia tapahtui heti vuoden ensimmäisistä päivistä saakka – saa nähdä mitä kaikkea vielä vuoden 2019 aikana ehtiikään tapahtua!

Vuosi 2019 tulee olemaan uusien asioiden ja ensimmäisten kertojen vuosi. Aion ylittää itseni monissa asioissa, tehdä rohkeita juttuja ensimmäistä kertaa jännityksestä ja pelonsekaisista tunteista huolimatta. Aion luottaa siihen, että elämä kantaa ja kaikki menee juuri niin kuin on tarkoitettukin!

Ihanaa alkanutta (super)vuotta 2019!🌟

💚Iida

Jaa tämä kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp